Έκθεση Φωτογραφίας Του Τσέχου Jindrich Streit

Ημέρα 20/9/2017
Τόπος : Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Ιωάννινα
Ώρα 18.00 – 21.00

Jindřich ŠTREIT

Γεννήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1946 στο Vsetín της τότε Τσεχοσλοβακίας (νυν Τσεχική Δημοκρατία).

Το 1967 αποφοίτησε από τον τομέα της Διδασκαλίας των Εικαστικών Τεχνών του Τμήματος Παιδαγωγίας του Πανεπιστημίου Παλάτσκυ στο Olomouc. Κατόπιν άρχισε να διδάσκει στο Δημοτικό σχολείο στην πόλη του Rýmařov. Το επόμενο έτος διορίστηκε διευθυντής στο σχολείο στο χωριό Sovinec -όπου και διαμένει σήμερα- και αργότερα στον δήμο Jiříkov. Εκτός από τις δραστηριότητές του ως εκπαιδευτικός και φωτογράφος ασχολήθηκε επίσης με κοινωφελή εργασία. Από το 1974 διετέλεσε προϊστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης στο Sovinec και από το 1997 επίσης στο Bruntál. Από το 1981 συνεργάζεται στενά με προοδευτικού καλλιτέχνες στην Πράγα, στο Μπρνο και στην Μπρατισλάβα, καθώς και σε άλλα πολιτιστικά και κοινωνικά κέντρα στην Τσεχική Δημοκρατία και στο εξωτερικό.

Στη φωτογραφική τέχνη τον ώθησε ο πατέρας του. Ο Štreit ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών συμμετείχε σε διάφορες εκθέσεις του Πανεπιστημίου. Το 1967 ολοκλήρωσε τις σπουδές του με την 1η ατομική έκθεσή του. Από το 1972 απεικόνιζε τη ζωή στην τσεχική επαρχία και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της προσοχής του ήταν το πορτραίτο και θέματα Ρομά. Το διάστημα 1974–1977 φοιτούσε στη Σχολή Εικαστικής Φωτογραφίας στο Μπρνο και ως απολυτήρια εργασία φιλοτέχνησε σετ φωτογραφιών με θέμα θεατρικά παρασκήνια.

Το 1982 συμμετείχε ως μοναδικός φωτογράφος στη μη επιτρεπόμενη έκθεση ανεπισήμων εικαστικών καλλιτεχνών η οποία πραγματοποιήθηκε σε γήπεδο αντισφαίρισης στην Πράγα. Εκεί οι φωτογραφίες του τράβηξαν την προσοχή της Μυστικής Αστυνομίας – ο Štreit προφυλακίστηκε και ακολούθως καταδικάστηκε σε ποινή στέρησης της ελευθερίας διάρκειας δέκα μηνών με διετή αναστολή. Μετά την αποφυλάκισή του του απαγορεύτηκε να διδάσκει. Πρώτα εργάστηκε για έναν χρόνο στην βιβλιοθήκη του Νομαρχιακού παιδαγωγικού κέντρου στο Bruntál. Όταν ολοκληρώθηκε η δίκη αναγκάστηκε να φύγει από τη θέση του στη βιβλιοθήκη και άρχισε να εργάζεται ως υπάλληλος στο Κρατικό Κτήμα Ryžoviště. Εκείνη την εποχή ακόμα πιο έντονα ασχολήθηκε με διάφορες πολιτιστικές δραστηριότητες, κυρίως με τη φωτογραφία. Μετά τη «Βελούδινη Επανάσταση» και την αλλαγή του καθεστώτος στην Τσεχική Δημοκρατία τον Νοέμβρη 1989 δικαιώθηκε και αποκαταστάθηκε η τιμή του. Το διάστημα 1991–1994 εργάστηκε ως υπάλληλος της Νομαρχίας και έπειτα του Μουσείου στην πόλη του Bruntál. Από το 1994 δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητος φωτογράφος.

Το διάστημα 1991–2003 δίδασκε ως εξωτερικός καθηγητής στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (FAMU) της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών στην Πράγα. Παράλληλα, το 1991 και το 1992, δίδασκε ως εξωτερικός καθηγητής επίσης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στη Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Από το 1991 έως σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Δημιουργικής Φωτογραφίας της Σχολής της Φιλοσοφικής και των Φυσικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου της Σιλεσίας στην Όπαβα.

Το 2000 περάτωσε επιτυχώς τη σχετική διαδικασία στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών στην Πράγα και του απονεμήθηκε ο τίτλος «docent» («αναπληρωτής καθηγητής») στον τομέα της φωτογραφίας. Το 2009 του απονεμήθηκε ο τίτλος «καθηγητής» στην Ανώτατη Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Πράγα. Το 2014 το Καλλιτεχνικό Συμβούλιο της Ανώτατης Σχολής Εικαστικών Τεχνών στη Μπρατισλάβα του απένειμε τον τίτλο «doctor honoris causa».

Ο Jindřich Štreit στο έργο του ασχολείται κυρίως με κοινωνικά θέματα – από ναρκωτικά εξαρτημένους ανθρώπους, τυφλούς ανθρώπους και ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, ασθενείς με καρκίνο και συναφή ζητήματα. Επιλέγει ένα θέμα το οποίο ακολουθεί και με το οποίο ασχολείται μπορεί και μερικά χρόνια, ολοκληρώνοντας τη δουλειά του με το συγκεκριμένο θέμα με έκδοση βιβλίου και έκθεση.

Από το 1991 εργάζεται επίσης σε διάφορα ντοκιμαντέρ πρότζεκτ στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Βραζιλία, στη Μολδαβία, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ιαπωνία, στη Κίνα, στην Ουγγαρία, στη Ρωσία, καθώς και στην Τσεχική Δημοκρατία (Η γυναικεία φυλακή, Οι άνθρωποι του νομού Olomouc, Ο δρόμος προς την ελευθερία, Ανάμεσά μας, Πίσω από την αυλαία, Μαζί, Οι δρόμοι της ζωής, Η σιωπηλή νόσος, Ψάχνοντας τον άγγελο, Η Θεία Πρόνοια, Άστεγοι και άλλα). Στο Ινστιτούτο Δημιουργικής Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου της Σιλεσίας συμμετέχει σε συντονισμό μερικών φοιτητικών πρότζεκτ.

Είναι μέλος διάφορων σωματείων και συλλόγων καλλιτεχνών, μεταξύ άλλων του σωματείου «Q Brno», του Συλλόγου της πόλης του Olomouc, του «Foto Forum Πράγα» και «Umělecká beseda» στην Πράγα.

Ο Jindřich Štreit έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 1300 ατομικές εκθέσεις, συμμετείχε επίσης σε άλλες πολλές ομαδικές. Εξέδωσε 35 βιβλία και πολλούς καταλόγους. Τα έργα του υπάρχουν στις πιο σπουδαίες συλλογές ανά τον κόσμο (μεταξύ άλλων το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσινγκτον, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών της Πράγα, η Πινακοθήκη της Μοραβίας στο Μπρνο).

Για τον Jindřich Štreit γυρίστηκαν μερικές ταινίες, π.χ. η ταινία «Μεταξύ φωτός και σκότους» του σκηνοθέτη Jan Špáta.

Σημαντικά λευκώματα: Το χωριό είναι ο κόσμος /Vesnice je svět/, Ο δρόμος προς την ελευθερία /Cesta ke svobodě/, Jindřich Štreit, Η ανασκόπηση /Jindřich Štreit, Retrospektiva/, Vítkovice, Που είναι η πατρίδα μου /Kde domov můj/ (1ο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό βιβλίων)

Ατομικές εκθέσεις: Η ανασκόπηση /Retrospektiva/ (Πράγα 2007), Οι Ευρωπαίοι /Evropané, μαζί με τον Vladimír Birgus/ (Νέα Υόρκη 2009), Ο κόσμος του θεάτρου /Divadelní svět/ (Brno 2011), Η πύλη της ελπίδας /Brána naděje/ (Μαδρίτη 2012), Vítkovice (Ostrava 2013), Η ανασκόπηση /Retrospektiva, (Πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα-Ιωάννινα 2017) .

Συμμετοχή σε εκθέσεις: Ο διάλογος /Dialog/ (Πόζναν 2008), Η τσεχική φωτογραφία /Česká fotografie/ (Bonn, 2009), Τσεχικά ίχνη στη Βραζιλία /České stopy v Brazílii/ (Πράγα 2010), Στοιχείο Φ /Element F/ (Brno 2012), Trude (Newcastle 2013)

Scroll to Top