Αφιέρωμα: Κώστας Μπαλάφας

Ο Κώστας Μπαλάφας είναι ένας απ’ τους μεγαλύτερους Έλληνες φωτογράφους. Γεννήθηκε το 1920 στο ορεινό χωριό Κυψέλη της Άρτας και σε μικρή ηλικία εγκατέλειψε το χωριό του και πήγε στην Αθήνα για να δουλέψει σε ενα γαλακτοπωλείο – ζαχαροπλαστείο, ενώ παράλληλα φοιτούσε σε νυχτερινό σχολείο.

Στην ηλικία περίπου 13 ετών είχε την πρώτη του επαφή με την φωτογραφία, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε: ”Όταν κατάλαβα ότι αυτό το μηχάνημα που κρατούσα στα χέρια μου μπορεί να αποτυπώσει σε εικόνα πάνω σε χαρτί ό,τι έχω ζωντανό μπροστά μου, μαγεύτηκα…”

Μπαλαφας 2

Ο Κώστας Μπαλάφας με το όπλο στον ώμο και τη φωτογραφική του μηχανή κρεμασμένη στο στήθος.

Από το 1941 έως το 1944 φωτογράφισε τον ένοπλο αντάρτικο αγώνα του ηπειρώτικου λαού κατά των κατακτητών. Όπως αναφέρει και ο ίδιος: ”Θέλω να δώσω ένα γνήσιο ντοκουμέντο, καταχωρημένο σε εικόνα, με τον αμείλικτο ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού, όπως το είδα και το κατέγραψα με τη φωτογραφική μου μηχανή”.

Μπαλάφας 3

Λαϊκή συνέλευση, Μπισδούνι 1942

Μπαλάφας 4

Πορεία στο χιόνι

Μπαλάφας 5

Νεκρός αντάρτης πολυβολητής. Ήπειρος

Μπαλάφας 6

Αντάρτες σε ανάπαυλα.

Το φωτογραφικό υλικό τού πολέμου ήταν τεκμήριο εγκλήματος, έτσι το έκρυψε στο ξύλινο ταβάνι του σπιτιού μιας πατριώτισσας. Μετά την μεταπολίτευση γύρισε να το πάρει, αλλά δυστυχώς ένα μέρος του καταστράφηκε από την υγρασία.

Μετά τον πόλεμο τα φωτογραφικά θέματά του αφορούσαν κυρίως τον τρόπο ζωής της ελληνικής υπαίθρου, με τις σκληρές συνθήκες διαβίωσής του. Τον κόσμο που φωτογράφιζε τον προσέγγιζε πάντα με μεγάλη αγάπη, μαθαίνοντας την ιστορία τους.

Μπαλάφας 7 Μπαλάφας 8 Μπαλάφας 9 Μπαλάφας 10

Ο Κώστας Μπαλάφας δεν ήταν ένας επαγγελματίας φωτογράφος, δεν ήθελε να πουλήσει της φωτογραφίες του, ένιωθε οτι πουλάει τον πόνο των ανθρώπων, αυτών που με τόσο αγάπη και συναίσθημα προσέγγισε. Απεβίωσε το 2011 σε ηλικία 91 ετών.

Μπορείτε να δείτε το υπόλοιπο φωτογραφικό υλικό, στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Πηγή 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top