Διαγωνισμός περιοδικού “Φωτογράφος”

“Nύχτα” είναι το θέμα για το επόμενο τεύχος του περιοδικού ΦΩΤΟγράφος!
Δημοσιεύστε τις φωτογραφίες σας στη στήλη “H ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ” του νέου τεύχους. Περιμένουμε τις συμμετοχές σας!

ΤΡΟΠΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
• Μέσω της φόρμας αποστολής φωτογραφιών συμπληρώνοντας -υποχρεωτικά- τα στοιχεία με τον αστερίσκο, προαιρετικά το σχόλιο και εν συνεχεία ανεβάζοντας τις φωτογραφίες σας.
• Mέσω e-mail μπορείτε να επισυνάψετε τις εικόνες της συμμετοχής σας και να τις στείλετε στο [email protected]
• Tέλος μέσω ταχυδρομείου με CD ή εκτυπώσεις στη διεύθυνση του περιοδικού: Περιοδικό ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ, Τρουπάκη 1, 104 45, Αθήνα

OΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

• Το όριο είναι 10 φωτογραφίες ανά συµµετέχοντα
• Προθεσμία υποβολής φωτογραφιών: 4 Οκτωβρίου
• Στην πρώτη φάση αποστολής φωτογραφικού υλικού δεν είναι απαραίτητα τα αρχεία υψηλής ανάλυσης. Περιοριστείτε σε µεσαία ανάλυση (ως 1000 pixel η µεγάλη πλευρά). Για τις επιλεγόµενες προς δηµοσίευση φωτογραφίες το περιοδικό θα επικοινωνεί ξεχωριστά µε τους δηµιουργούς αναζητώντας τα αρχεία υψηλής ανάλυσης και λοιπά στοιχεία.
• Μπορείτε να υποβάλλετε αποκλειστικά δικές σας φωτογραφίες. Δηλαδή φωτογραφίες των οποίων είστε δημιουργοί και για τις οποίες διατηρείτε τα πλήρη περιουσιακά και ηθικά δικαιώματα επί του υλικού αυτού και έχετε την άδεια και συναίνεση τυχόν εικονιζόμενων προσώπων. Κατά συνέπεια ισχύουν όλες οι διατάξεις του Ν.2121/93 περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Επίσης απαγορεύεται σε τρίτους η αναδημοσίευση, η αντιγραφή, η εκτύπωση ή η αναπαραγωγή των εικόνων που θα δημοσιευθούν αν δεν έχουν γραπτή άδεια από τον ίδιο τον δημιουργό.
• Οι φωτογραφίες που τυχόν ζητηθούν σε υψηλή ανάλυση προορίζονται μόνο για χρήση στις εκδόσεις του περιοδικού ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ή στο site του περιοδικού www.photo.gr, και δημοσιεύονται πάντα με το όνομα του φωτογράφου (credit line).

Τips για το θέμα μας
Φωτογραφίζοντας τη νύχτα
Μπορεί η φωτογραφία να είναι τέχνη και τεχνική που βασίζεται στο φως αλλά οι μυημένοι γνωρίζουν ότι και η (εν μέρει) απουσία του δεν αποτελεί πάντα μειονέκτημα. Η νυχτερινή φωτογράφηση, αν και δύσκολη για τον αρχάριο, παρουσιάζει ιδιαίτερο τεχνικό και αισθητικό ενδιαφέρον. Για την επόμενη Γκαλερί των Αναγνωστών η αποστολή μας είναι να διερευνήσουμε το νυχτερινό τοπίο. Να παρατηρήσουμε και να αποτυπώσουμε π.χ. την πόλη και τους ανθρώπους της αφού πέσει το φως του ήλιου…

Η πόλη κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταμορφώνεται. Οι ρυθμοί γίνονται διαφορετικοί ενώ ζωντανεύουν σημεία που το πρωί αγνοούμε ή προσπερνάμε.
Αν φωτογραφίζουμε λοιπόν στην πόλη μας, γνωρίζουμε τα σημεία που συγκεντρώνουν κόσμο. Ακόμη, μπορούμε να ερευνήσουμε πως δείχνουν τη νύχτα, τα πολύβουα σημεία της καθημερινότητας. Τα θέματα είναι αναρίθμητα: τα φώτα από ένα ψηλό σημείο, οι δρόμοι φωτισμένοι από τον δημοτικό φωτισμό και τις επιγραφές των μαγαζιών, εντυπωσιακά καρέ από διαφορετικές γωνιές της πόλης χάρη στον μεικτό φωτισμό που προέρχεται από τις διαφορετικές χρωματικές θερμοκρασίες των προβολέων, οι βραδινοί διαβάτες, τα φώτα από το αυτοκίνητα που δημιουργούν τα εντυπωσιακά εφέ των light trails.
Αλλά και μακριά από το αστικό τοπίο, η νύχτα εμπνέει το φακό. Το φεγγάρι λούζει με το φως του την εξοχή, και σχηματίζει φόρμες και σιλουέτες με τα δένδρα. Ή, ενδεχομένως, ανακλάται στα ασημένια κύματα. Κάποια φώτα από ψηλά όταν πετάμε με το αεροπλάνο. Ακόμη και τα παιγνίδια με το paint light, με ένα φακό σε ρόλο δημιουργικής γραφίδας.

Ο κατάλληλος εξοπλισμός

Καλές φωτογραφίες μπορούμε να τραβήξουμε με οποιαδήποτε μηχανή, ακόμα και με smartphone, αρκεί να ξέρουμε πως να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες τους. Ο εξοπλισμός λοιπόν που προτείνουμε είναι ενδεικτικός. Οι DSLR και οι mirrorless φωτογραφική μηχανή είναι προτιμώμενες για αυτή την περίσταση λόγω μεγέθους του αισθητήρα και των χειροκίνητων ρυθμίσεων. Επίσης οι prime φακοί είναι πιο γρήγοροι και φωτεινοί. Το πιο χρήσιμο όμως κομμάτι του εξοπλισμού είναι το τρίποδο!
Λόγω των μεγάλων χρόνων που μένει ανοικτό το κλείστρο, ο παραμικρός κραδασμός θα καταλήξει σε φλου αποτέλεσμα. Οπότε θέλουμε σταθερότητα! Σε αυτό συμβάλλει και η χρήση το ντεκλανσέρ αφού αποτρέπει και τον τελευταίο κραδασμό που οφείλεται στο πάτημα του πλήκτρου. Αν διαθέτουμε δεύτερη μπαταρία φροντίζουμε να την έχουμε μαζί μας καθώς οι παρατεταμένες εκθέσεις καταναλώνουν ηλεκτρική ισχύ. Μιας και μιλάμε για το νυχτερινό αστικό τοπίο μπορούμε να δοκιμάσουμε και την τεχνική του light paint. Επίσης το φλας είναι περιττό λόγω πολύ μικρής εμβέλειας. Τέλος, μην ξεχάσουμε το παρασολέιγ, που θα βοηθήσει να αποφύγουμε το lens flare από τις σημειακές πηγές του φωτισμού.

Φωτομέτρηση

Η φωτομέτρηση είναι η βασική παράμετρος της λήψης που θα μας “φτιάξει” ή θα μας καταστρέψει τη λήψη. Κατά τη φωτογράφηση στη νυχτερινή πόλη συναντάμε ισχυρές σημειακές φωτιστικές πηγές και σκιερές περιοχές χωρίς λεπτομέρεια. Αν μέσα στην εικόνα μας έχουμε τέτοιους φωτισμούς η μέτρηση κέντρου βάρους πιθανόν να δώσει λάθος μετρήσεις. Η σημειακή φωτομέτρηση (spot) ίσως βοηθήσει αν εκτελέσουμε μια σειρά μετρήσεων σε διάφορα σημεία και να βγάλουμε το μέσο όρο. Την καλύτερη λύση δίνει η ψηφιακή τεχνολογία με τα πολυζωνικά συστήματα φωτομέτρησης που  αγνοούν τις σημειακές ισχυρές πηγές φωτός και τις αντισταθμίζουν, λαμβάνοντας συνάμα υπόψη και το σημείο εστίασης.

Η νυχτερινή έκθεση

Ι. Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι αρχάριοι είναι που προσπαθούν να φωτίσουν υπερβολικά τις φωτογραφίες τους με πολύ υψηλά ISO. Οι νυχτερινές φωτογραφίες όμως πρέπει να φαίνεται ότι έχουν τραβηχτεί τη νύχτα, με σκιερά μέρη και highlights που δημιουργούνται από τις τεχνητές πηγές του φωτός. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να αποτυπώσουμε το θέμα μας χωρίς να κάνουμε τη νύχτα μέρα (!) αλλά να εκμεταλλευτούμε όλο το διαθέσιμο φως και τις δυνατότητες της μηχανής μας για να αποτυπώσουμε το θέμα.
ΙΙ. Η επιλογή αποθήκευσης σε RAW θα μας βοηθήσει ώστε να ανακτήσουμε περισσότερη λεπτομέρεια στην εικόνα, να αλλάξουμε το White Balance, το contast και τον κορεσμό (εκ των υστέρων στον υπολογιστή).
ΙΙΙ. Αν δεν έχουμε τρίποδο πρέπει να επιλέξουμε γρήγορη ταχύτητα. Ένας prime φακός με φωτεινό διάφραγμα σε συνδυασμό με υψηλότερα ISO θα μας βοηθήσουν να φωτίσουμε καλύτερα.
ΙV. Πρέπει λοιπόν βρούμε τον ιδανικό συσχετισμό ανάμεσα στη ταχύτητα, την τιμή του διαφράγματος και στα ISO ώστε να πάρουμε τη φωτογραφία που θέλουμε χωρίς θόρυβο.
V. O έλεγχος της εικόνας και η επανάληψη της λήψης είναι μια αυτονόητη πρακτική για επιτυχημένες φωτογραφίες.

Tips:
Mε ψηφιακή μηχανή, τα πράγματα στη φωτομέτρηση είναι απλά γιατί έχουμε τη δυνατότητα Playback. Κάνουμε μια δοκιμαστική λήψη με τη φωτομέτρηση της μηχανής, κοιτάζουμε στην οθόνη τη αποτέλεσμα και αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι διορθώνυμε με το ρυθμιστικό ± (αντιστάθμιση έκθεσης/exposure compensation).

Eνδεικτικές τιμές εκφώτισης για νυκτερινά στην πόλη
Aντικείμενο                                                ISO 125-200
Λίγο φωτισμένες σκηνές δρόμου          1 sec. f/11
Φωτισμένα σημεία πόλης                       1 sec. f/16
Φωτεινές επιγραφές neon, μαρκίζες   2 sec. f/11
Φωτισμένα με προβολείς κτήρια          8-15 sec. f/16
Ουρανός με λίγο φεγγάρι                       8 sec. f/5,6
Ουρανός μετά δύση ηλίου                      1/15 sec. f/11
Πυροτεχνήματα                                       1 sec. f/4
Λούνα παρκ τη νύκτα                             8- 15sec f/11

Πηγή 

Scroll to Top