Δημήτρης Μυλωνάς: Η Βάση του ΝΑΤΟ στη Λευκάδα

Βαση ΝΑΤΟ - ΔΗΜΉΤΡΗ ΜΥΛΩΝΑ

Η βάση του ΝΑΤΟ κτίστηκε το 1962 στο οροπέδιο Αγίου Δονάτου στη Λευκάδα και σκοπός της ήταν η διευκόλυνση στις τηλεπικοινωνίες μεταξύ των βάσεων του ΝΑΤΟ της Ιταλίας και της Ελλάδας, μιας και διέθετε 4 γιγάντιες κεραίες αναμετάδοσης ραδιοκυμάτων.

Η βάση αποτελούνταν από 2 τμήματα, τον σταθμό που ήταν οι κεραίες και τον καταυλισμό, που ήταν στην ουσία το στρατόπεδο που έμεναν οι στρατιώτες. Και οι δύο κτηριακές εγκαταστάσεις είχαν γίνει με αμερικάνικες προδιαγραφές έχοντας ως αποτέλεσμα υψηλή ποιότητα κατασκευής.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90  η εξέλιξη στις τηλεπικοινωνίες έκανε την στρατιωτική βάση να μην είναι απαραίτητη με αποτέλεσμα μεταξύ 1992-93 η βάση να παραδοθεί προς εκμετάλλευση, αξιοποίηση και χρήση στην Ελληνική Αεροπορία και στον Διοικητή της ελληνικής στρατιωτικής βάσης που υπάρχει μερικά μέτρα πιο πέρα.

Αυτό ήταν και το τέλος της βάσης του ΝΑΤΟ. Μέσα σε πολύ μικρό διάστημα όλος ο ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός μηχανολογικός εξοπλισμός λεηλατήθηκε από επιτήδειους. Ακολούθησε πλιάτσικο και όποιος μπορούσε πήγαινε στην βάση και έπαιρνε ότι ήθελε.

Η σημερινή εικόνα της βάσης είναι η εικόνα της πλήρους εγκατάλειψης, ερήμωσης και καταστροφής  που δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα σε όσους περνούν από εκεί και την αντικρίζουν.


Δημήτρης Μυλωνάς profile
Ο Δημήτρης Μυλωνάς είναι μέλος της φωτογραφικής ομάδας art8

Scroll to Top