Festival 2019

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019 στις 9 το βράδυ ξεκινάει το Photopolis Agrinio Photo Festival!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

400  και πλέον φωτογραφίες θα εκτεθούν στις αίθουσες του ανακαινισμένου κτιρίου  της πρώην  Λαχαναγοράς Αγρινίου.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η φωτογραφική ομάδα “art8”, του Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου και είναι υπό την Αιγίδα του Δήμου Αγρινίου και του  Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο εδρεύει στο Αγρίνιο. 

Στόχος του Φωτογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου – Photopolis, είναι να κινητοποιήσει την τοπική κοινωνία περί τα καλλιτεχνικά θέματα, και ειδικά τα της φωτογραφικής τέχνης, προσπαθώντας να προσδώσει στην εκδήλωση υπερτοπικό χαρακτήρα με παραγόμενη υπεραξία προς όφελος της πόλης. Για τον λόγο αυτό, απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό και ειδικά στους νέους του τόπου.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει:

  • Έκθεση των μελών της φωτογραφικής ομάδας art8 στην οποία θα παρουσιασθούν οι προσωπικές εργασίες των μελών.
  • «Σημείο στον χάρτη». Μετάκληση της φωτογραφικής έκθεσης από το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Photometria Entefxis των Ιωαννίνων η οποία περιλαμβάνει 15 υποεκθέσεις φωτογραφικών ομάδων της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο. Mε την ενέργεια αυτή διευκολύνεται η διεπαφή και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ καλλιτεχνών άλλων περιοχών και των επισκεπτών, καθώς και του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.
  • «Αγρίνιο sixties». Παρουσίαση ιστορικού αρχειακού φωτογραφικού υλικού που θα αφορά την ιστορική περίοδο της πόλης της δεκαετίας του 1960. Η δράση αυτή θα τελεί υπό την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο εδρεύει στο Αγρίνιο. Το υλικό θα αντληθεί από φωτογραφικά αρχεία συλλεκτών της πόλης. Ευελπιστούμε, η συγκεκριμένη δράση να εμπνεύσει και να παροτρύνει φοιτητές του Πανεπιστημιακού τμήματος στην κατεύθυνση της έρευνας της τοπικής ιστορικής μνήμης, καθώς το φωτογραφικό μέσο αποτελεί βασικό εργαλείο καταγραφής και τεκμηρίωσης. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με μία ανοικτή συζήτηση, με θέμα: «Φωτογραφία: Διατήρηση ή/και κατασκευή της συλλογικής μνήμης;», με παράλληλη προβολή ψηφιακού υλικού, στην οποία θα παρευρεθούν οι συλλέκτες που προσφέρουν το αρχειακό υλικό και συντονίστρια θα είναι η φιλόλογος – Δρ Μουσειολόγος Σπυριδούλα Πυρπύλη.
  • «The Itinerary» (theitineraryexhibition.com). Έκθεση 44 φωτογραφιών 11 σημαντικών  documentary φωτογράφων και ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Παρατηρώντας τον πόνο των άλλων».

Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, κ. Ντίνα Δασκαλοπούλου.

Με τις συζητήσεις αυτές πιστεύουμε ότι θα δοθεί η δυνατότητα διεύρυνσης του φωτογραφικού θεματικού πεδίου προς την κατεύθυνση και άλλων ανθρωπιστικών πεδίων γνώσης όπως η κοινωνική γεωγραφία, η πολιτική ιστορία, η ιστορία της τέχνης, κλπ.

  • Έκθεση των 15 επιλεγμένων φωτογραφιών με βράβευση των 3 καλύτερων του φωτογραφικού διαγωνισμού με θέμα «ΕΝΤΑΣΕΙΣ», που διεξήχθη στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων από 10/1 έως 28/2/2019.
  • Παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις, στους κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου της Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου, το οποίο έχει παραχωρηθεί στο Photopolis από τον Δήμο Αγρινίου.
  • Ρεσιτάλ κλασσικής κιθάρας από τον Χάρη Οικονόμου (Μεγάλη αίθουσα, 21/6/2019)
  • Συναυλία με τους Blues Bash σε ρυθμούς blues, funky, new Orleans groovy. (Εξώστης κτιρίου προς την Πλατεία Δημάδη, 29/6/2019).
  • Portfolio Reviews (δωρεάν). Σκοπός των portfolio reviews είναι να προσφέρουμε την ευκαιρία σε φωτογράφους να έρθουν σε επαφή με την φωτογράφο και καθηγήτρια φωτογραφίας Ελένη Μουζακίτη και τον καθηγητή φωτογραφίας  Παναγιώτη Παππά καλλιτεχνικό διευθυντή του Photometria International Photography Festival, να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλές για τη δουλειά τους και να αναζητήσουν το δρόμο προς διαγωνισμούς, φεστιβάλ, μέσα ενημέρωσης και δίκτυα.
  • Δημιουργία studio στο χώρο του φεστιβάλ, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα, στην οποία οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να φωτογραφηθούν δωρεάν. Θα φωτογραφίζει ο Πάνος Καλτσάς.
Scroll to Top