Παν-δημία

Οι φωτογραφίες της έκθεσης της art8 στο Photopolis Agrinio Photo Festival 2021

Φωτογραφία του ΓΙάννη Γιαπράκη
Φωτογραφία του Γιάννη Γιαπράκη

Ίσως η επίκληση της «πανδημίας» του καιρού μας, προκειμένου να αιτιολογηθεί και να δικαιολογηθεί το κάθε τι, αποτελεί πλέον ένα επαναλαμβανόμενο στερεοτυπικό μοτίβο. Ίσως πάλι αυτή η επανάληψη να αποτελεί απόδειξη της προσπάθειας που καταβάλει η κοινωνία προκειμένου να κατανοήσει το ακατανόητο μιας αόρατης απειλής που ως άλλος «δήμιος» αφαιρεί ζωές και διαμορφώνει μια νέα κοινωνική συνθήκη δουλεμένη στην πρέσα του φόβου.
Όπως και να χει, η «πανδημία» ως υγειονομικό φαινόμενο αλλά και ως αφορμή για την εφαρμογή πολιτικών διαχείρισης, είναι ισχυρά παρούσα σε βαθμό που να προστάζει την καθημερινότητα του Δήμου.
Οι τέχνες είχαν πάντοτε το συνήθειο (αποστολή θα πουν κάποιοι) να παρακολουθούν τα καθημερινά και τα τρέχοντα και είναι στην φύση τους αυτό, αφού η πρώτη ύλη των τεχνών βρίσκεται σχεδόν πάντα στο βίωμα, στον φόβο του θανάτου αλλά και στις επιθυμίες. Ειδικά η φωτογραφία, όντας δεμένη χειροπόδαρα πάνω στην «εικόνα της πραγματικότητας» δεν μπορεί να αποφύγει την θεματική αλλά και νοηματοδοτική της εξάρτηση από όλα αυτά που απασχολούν και καθορίζουν το σήμερα.
Γίνεται λοιπόν κατανοητό γιατί τα μέλη της art8, φέτος εκθέτουν τις φωτογραφικές τους εργασίες ορίζοντας τον θεματικό τίτλο «παν-δημία» ο οποίος, για να είμαστε ειλικρινείς, φάνηκε να τις ενοποιεί σχεδόν εκ των υστέρων η τέλος πάντων από την στιγμή που όλα έδειχναν ότι η αναδυόμενη εικονογραφία είχε κοινό τον παρονομαστή σε όλα σχεδόν τα μέλη της ομάδας αφού οι φακοί στράφηκαν συχνότερα στα εσωτερικά, των χώρων, των σχέσεων αλλά και της ψυχής.
Έτσι για φέτος, 19 φωτογράφοι πρότειναν 103 εικόνες προσωπικής βίωσης μιας κοινωνικής συνθήκης η οποία ναι μεν ονειρεύεται την επιστροφή – σε ποια άραγε κανονικότητα; – αλλά συγχρόνως ξέρει καλά ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ούτε καν σαν φάρσα.
Η έκθεση αναπτύχθηκε στην κεντρική αίθουσα της ‘’γλυπτοθήκης’’ του κτιρίου της παλαιάς Λαχαναγοράς του Αγρινίου, με επιμέλεια της Φωτεινής Παπαχατζή, στο πλαίσιο του Φωτογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου Photopolis 2021, από 28/8 έως 11/9/2021.

Συμμετέχοντες στην έκθεση:

Γιαπράκης Γιάννης
Γρηγορίου Δημήτρης
Δημητριάνου Αλεξάνδρα
Καλτσάς Πάνος
Καπώνης Δημοσθένης
Καραχρήστου Γεωργία
Λειβαδίτη Σόνια
Λιόντου Νένα
Μπαρούτης Νίκος
Μυλωνάς Δημήτρης
Νίκου Θεόδωρος
Παπαβασιλείου Αρης
Παπούτση Αλεξάνδρα
Πεφάνης Κώστας
Σιαδήμα Ρούλα
Σαφαρίκας Στέλιος
Τσόλκας Κώστας
Τσώνη Ελένη
Φραγκούλης Λεωνίδας

Scroll to Top