Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης στα Αμπάρια

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η έκθεση φωτογραφίας των φωτογραφικών ομάδων «art8» του Αγρινίου και «Το Αιτωλικό»,  με θέμα «μια λίμνη θάλασσα … μια λιμνοθάλασσα», τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 19 Ιουνίου στα Αμπάρια Παναιτωλίου του δήμου Αγρινίου.

Η μαγευτική θέση, δίπλα στην λίμνη Τριχωνίδα, όπου στήθηκε η έκθεση, συνέβαλε στην  προσέλευση πλήθους κόσμου που ήρθε σε επαφή με το έργο των 25 φωτογράφων που συμμετείχαν στην έκθεση αλλά και με τους προβληματισμούς που έθεσαν οι ομιλητές για την απαραίτητη πλέον περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση για την Τριχωνίδα και την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων του Φωτογραφικού Φεστιβάλ Αγρινίου «Photopolis», οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου θα εγκαινιασθούν στις 2 Οκτωβρίου στο Αγρίνιο.

Τα εγκαίνια άνοιξε ο κ. Λεωνίδας Φραγκούλης, μέλος της oργανωτικής  επιτροπής του Φεστιβάλ, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους, μεταξύ άλλων είπε:

«Η art8 και η φωτογραφική ομάδα Αιτωλικού συναποφάσισαν να εκθέσουν φωτογραφίες που μαρτυρούν μια προσπάθεια ανίχνευσης και κατανόησης του περιβάλλοντος των δυο βασικότερων ίσως οικοσυστημάτων του νομού μας: της λίμνης Τριχωνίδας & της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου & Αιτωλικού. Έτσι, και θεωρώντας ότι η απομάκρυνση ενός εικαστικού γεγονότος από τον αστικό ιστό αποτελεί μια αρχική πράξη τέχνης, η έκθεση γίνεται κοντά, σχεδόν πάνω στο υδάτινο στοιχείο».

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον κ. Δημήτρη Τραπεζιώτηεκπρόσωπο του Δικτύου Ενεργών Πολιτών με την επωνυμία «Act now – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ»  και πρώην Δήμαρχο Θεστιέων, ο οποίος αρχικά επεσήμανε ότι ο τίτλος της Έκθεσης είναι εύστοχος διότι πράγματι η λίμνη Τριχωνίδα, με επιφάνεια 97 τ.χμ., βρίσκεται στην καρδιά της Αιτωλοακαρνανίας και δεσπόζει ηγεμονική σαν θάλασσα. Είναι το πέλαγος του τόπου μας, είπε χαρακτηριστικά. Επίσης τόνισε ότι η λίμνη Τριχωνίδα και η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου αποτελούν δύο βιοσυστήματα εξαιρετικής σημασίας για τη βιοποικιλότητα, είναι καταγεγραμμένα στην κοινοτική Οδηγία 92/43 και ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000. Αυτό είναι το κεφάλαιο της περιοχής μας και πρέπει να το προστατεύσουμε. Ακόμη ανέφερε ότι αυτά τα δύο βιοσυστήματα, γεφυρώνονται σήμερα με αυτήν την Έκθεση και μπορούν να αποτελέσουν ένα Δίκτυο Περιβαλλοντικό – Πολιτιστικό το οποίο με κατάλληλη προβολή και διαφήμιση μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα στην περιοχή μας και να ενδυναμώσει έτσι την τοπική οικονομία.

Τέλος αναφέρθηκε στο Δίκτυο Ενεργών Πολιτών με την επωνυμία «Act now – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΡΑ» που είναι μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας του ΟΗΕ μέσω της οποίας απευθύνει παγκόσμια έκκληση για την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών κατά της κλιματικής κρίσης.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον κ. Γιάννη Σελιμά, συντονιστή του φορέα διαχείρισης λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών ορέων ο οποίος στην εισαγωγή ομιλία του αναφέρθηκε στην σημασία της βιοποικιλότητας και στην ανάγκη για την προστασία της και την μη επέμβαση του ανθρώπου σε οικοσυστήματα άγριας ζωής, καθώς ενέχονται κίνδυνοι μεταφοράς ζωονόσων, όπως επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη υγειονομική κρίση, που θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και καταστρέφουν πολύτιμους πόρους ζωής. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις προστασίας της φύσης υπό τον Φορέα Διαχείρισης, στο πλαίσιο χρηματοδότησης του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την  λίμνη Τριχωνίδα, που αφορούν την δράση παρακολούθησης του ψαριού Silurus Aristotelis (γλανήδι), του Economidichtys Trichonis (νανογωβιού), της βίδρας (lutra lutra) με την κατασκευή τεχνητών φωλιών για την υποβοήθηση της αναπαραγωγής του είδους, όπως επίσης και τις δράσεις διατήρησης των εξαιρετικά ευαίσθητων ασβεστούχων βάλτων. Καταλήγοντας στην ομιλία του, επισήμανε την αλληλουχία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού με την Λίμνη Τριχωνίδα τόσο από υδρολογικής άποψης όσο και από οικολογικής, τονίζοντας ότι το δίπτυχο περιβάλλον – πολιτισμός αποτελεί το αναπτυξιακό στοίχημα για την Αιτωλοακαρνανία του 21 ου αιώνα.

Scroll to Top