Φωτεινή Παπαχατζή

Φωτεινή Παπαχατζή

Η Φωτεινή Παπαχατζή ξεκίνησε συνεργασία με την art8 τον Οκτώβριο του 2020.

Βιογραφικό:

Η Φωτεινή Παπαχατζή είναι πολιτιστική διαχειρίστρια, εκπαιδεύτρια ενηλίκων και φωτογράφος. Είναι μέλος του Bosch Alumni Network και υπότροφος του προγράμματος START Create Cultural Change (2016) στο πλαίσιο του οποίου δημιούργησε την πλατφόρμα “Postcards from home”. Σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά και κοινωνικο-πολιτιστικά εγχειρήματα μέσω ευρωπαϊκών κα άλλων προγραμμάτων με έδρα την Ήπειρο και σε συνεργασίες με την CulturePolis (2007-2016), τo Photometria International Photography Festival από το 2013,  την AMAKA, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, το Preveza Jazz Festival, την SCI- Διεθνή Κίνηση Εθελοντών και την Artifactory στην οποία είναι ιδρυτικό μέλος. Κατέχει δίπλωμα YouthPass- Erasmus+ που αφορά την διοργάνωση δραστηριοτήτων για νέους. Έχει ολοκληρώσει το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Όψεις του Προσφυγικού Φαινομένου» του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Υλοποίησε ως πολιτιστική διαχειρίστρια και καλλιτέχνης το ‘Home’, ένα διακρατικό εγχείρημα μεταξύ Ka Atelier, Τουρκία και της Έντευξις Photometria Festival στο πλαίσιο του προγράμματος TANDEM Cultural Managers Exchange Turkey. Από το 2016 οργανώνει το εγχείρημα “Postcards from home”, διδάσκει και επιμελείται το ομώνυμο εργαστήριο και επιμελείται της διαδικτυακής πλατφόρμας. 

Το 2016 δημιούργησε το βίντεο «Καλημέρη 56» για το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων το οποίο προβάλλεται για την στήριξη της  Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Πρέβεζας. Το βίντεο ‘ Καλημέρη 56’  προβλήθηκε στο Festival of Migrant Film, στην Ljubljana, Σλοβενία.

Το 2016 εργάστηκε ως εκπαιδεύτρια-εμψυχώτρια σε εργαστήριο θεραπείας μέσω της τέχνης της φωτογραφίας στο πρόγραμμα ART EMERGENCY, Photo-therapy της οργάνωσης ΑMAKA σε συνεργασία με την Mercy Corps, με ομάδες έφηβων και νέων προσφύγων στο στρατόπεδο ‘Πετροπουλάκη’, Φιλιππιάδα. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήθηκε η έκθεση ‘My Journey’ που παρουσιάστηκε στη Φιλιππιάδα και στο φεστιβάλ Mind the fact στην Αθήνα.

Το 2017 εργάστηκε ως  Κοινωνικός φροντιστής, Άρσις ΜΚΟ, στις ανοιχτές δομές προσωρινής διαμονής προσφύγων στην Πρέβεζα, Ήπειρος.

Έχει επιμεληθεί συμμετοχές ελλήνων φωτογράφων σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει συμμετάσχει σε φωτογραφικές εκθέσεις και Μπιενάλε στη Νέα Υόρκη, Κούβα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Ρωσία και Κροατία με πιο πρόσφατη την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2017) με θέμα τις «Φαντασιακές Εστίες». Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ το βιβλίο της “Elevador” βρίσκεται στην συλλογή Beinecke Rare Book & Manuscript Library, Yale University, ΗΠΑ.  Έχει συμμετάσχει σε workshops με τον Michael Ackermann και τον Ed Kashi. Yπήρξε μέλος του Φωτογραφικού Κύκλου (1992-1999). Εργάστηκε στην Kinetika (www.kinetika.co.uk) για την ανάπτυξη έργων, την τεκμηρίωση και τη δημιουργία βίντεο, το press & marketing (2002-2004). Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο Master στην Διαχείριση των Τεχνών και την Πολιτιστική Διαχείριση, City University of London (2001) και είναι πτυχιούχος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ (2016). Κατέχει πιστοποίηση στην εκπαίδευση ενηλίκων και διδακτική εμπειρία σε προγράμματα μη Τυπικής Εκπαίδευσης – Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων (2008-2018) και και διδάσκει σε ομάδες φωτογραφίας στην περιφέρεια (Φωτογραφική Ομάδα Κα.Δρω 2013-2018, Φωτογραφική Ομάδα Άρτας 2019-2020, Art8 2020).

Website: www.photinipapahatzi.com

Κύλιση στην κορυφή